Letní koncert v kostele sv. Václava

Z webu obce Ujčov:

Koncert v kostele sv. Václava

V poslední srpnové úterý (2017) završil soubor neprofesionálních hudebníků Akvarteto svou druhou letní sezónu koncertem komorní hudby v kostele svatého Václava v Dolním Čepí. Koncert uspořádalo Akvarteto ve spolupráci s obcí Ujčov za vydatné osobní podpory místních občanů.

Oproti loňskému koncertu se Akvarteto rozrostlo o další místní muzikanty – posluchači měli nové možnost vychutnat si v kultivované akustice románského kostela zvuk cemballa a klavíru v podání talentované klavíristky Lucie Christianové kombinovaný se zvukem malého smyčcového orchestru. Hudebníci zahráli skladby barokních mistrů, jako byl G. F. Haendel, J. S. Bach, B. Marcello, a nezůstali pouze u baroka – potěšili publikum romantickou hudbou Antonína Dvořáka a expresionismem M. Ravela a Bohuslava Martinů.

Posluchače zaujalo provedení druhé věty Bachova houslového dvojkoncertu d-moll v podání houslistek Lenky Filipové a Slávky Pavelkové.

Posluchači měli možnost poslechnout si i skladbu soudobého arménského skladatele Vahrama Babayana, v interpretaci Ondřeje Kunovského (baryton) a Vandy Teocharisové (cello). Za další účinkující jmenujme bystřickou výtvarnici Kateřinu Rossí (cello) a kontrabasistu Jana  Zítku.

Posluchači se navzdory tomu, že se koncert konal ve všední den, sešli v hojném počtu, a je potěšující, že přišli nejen obyvatelé Ujčova a Čepí, ale i návštěvníci z Nedvědice a z Bystřice nad Pernštejnem. Posluchače přivítal starosta Ujčova pan Mitáš.

Atmosféru a samotný smysl koncertu nádherně popsal jeden z posluchačů, který na web Akvarteta napsal následující slova: ,,… Vždyť to nejlepší na tom všem není to, jestli se podařilo zahrát dokonale a bez chyb, ale právě to, že se to vůbec děje, že se dají dohromady lidé s podobným zaměřením a cítěním, že se setkávají zkušení a méně zkušení a vůbec to pro ně není překážka, ba naopak je to pro ně velká radost a koření životů. Takové koncerty potěší lidské srdce a znamenají okamžitý přínos pro místo a jeho obyvatele. Je to náramné obohacení krajiny, ve které lidé žijí. V kostele potom dojde k několika vzácným okamžikům, kdy jakýmsi skrytým tajemstvím a hlavně láskou dojde k propojení všech: skladatele, hráčů a posluchačů nad krásou hraničící s věčností.”